Design & ©, Ludo Versteijlen 2012

 Laatste up-date  8/1/2019                                                                                                                                                                      


laatste update 19 mei 2010 © & Webdesign by Ludo versteijlen januari 2008

 


De workshops worden gegeven in het  gezellige  Kosterhuisje, Kapelstraat 6 2540 Hove  Waar is dit ? naast de kerk,    5 minuten van het station
VOORJAAR 2019 KALLIGRAFIE BEGINNERS & 2é JAARS
AQUAREL BEGINNERS & GEVORDERDEN

KALLIGRAFIE CURSUS: Humanistisch cursief


In Italië ontstonden scriptoria waar men oude manuscripten overschreef, en om sneller te kunnen schrijven deed men bepaalde aanpassingen: het schrift ging lichtjes naar rechts overhellen en de meeste letters werden in één trek geschreven. Dit was het ontstaan  van de Humanistische Cursief.


De Humanistisch cursief was net als de Romeinse Kapitaal en de Karolingische minuskel een hoogtepunt in de ontwikkeling van ons schrift.


Nadien kwam het verval.

Tot ca. 800 was het instrument waarmee men schreef de rietpen met beitelvormige punt. Daarna werd gedurende bijna 1000 jaar met de ganzenveer geschreven, ook aangesneden met beitelvormige punt. In de 18 de eeuw ging men de ganzenveer meer puntig aansnijden zodat men door druk uit te oefenen het inkt spoor kon versmallen en verbreden.


De uitvinding van de stalen pen , waarmee men dikke en dunne pennenstreken  sterk ging overdrijven, bracht een verarming van de letter vormen met zich mee. Men ging te veel de nadruk leggen op krullen en halen, waardoor het schrift karakterloos werd.


In onze eeuw deden de uitvinding van vulpen, balpen en viltstift verder hun werk. Op scholen werd geen aandacht meer besteed aan het schrift. Er waren ook geen goede schrijf methodes meer.

De schrijfmachine en de computer brachten het schrift nog meer in verdrukking.


Maar juist daardoor is er de laatste jaren een vernieuwde belangstelling voor het schoonschrijven. Men gaat terug de waarde inzien van ethisch verantwoord handschrift. In deze brochure leert men stap voor stap de mooie en eenvoudige vormen van de Humanistische cursief.


Als men dit lettertype in oefent kan het met een zekere snelheid geschreven worden en kan men ook de wel doende invloed ervan in zijn eigen handschrift waarnemen.


Info beginnerscursussen